
 
 

 

 
 

 
 

  
   

  
 
 

 
   

  
 

 
 

 

   
 

   
  

 
    

 
  

 
 

   
 

Appendix VIII
 

Question and Answer about Chief Executive Election Guidelines 
Issued on 9 June 2005 

The Electoral Affairs Commission has received an enquiry from a 
candidate about the contents of the Guidelines on Election-related Activities in 
respect of the Chief Executive Elections (“the Guidelines”).  The substance of 
the question and the Commission’s reply to the candidate is now published for 
public information so that members of the public may have a better 
understanding of the Guidelines. 

Question 
Would the Commission clarify the contents of paragraphs 8.55 and 8.58 of the 
Guidelines on whether advertisements of support published by organisations or 
individuals would be treated as the candidate’s election advertisements and the 
expenses incurred counted towards his election expenses if the candidate had 
no knowledge of and had not given consent to the publication? 

Answer 
(a) 	 The Electoral Affairs Commission considers that insofar as the candidate 

had no prior knowledge of and had not consented to the publication and 
had not authorised the incurring of the expenses for the advertisement or 
its publication, the expenses involved cannot be treated as his election 
expenses and need not be included in his election return. The crux of the 
matter for the candidate is whether he had the knowledge, had given the 
consent or had made the authorisation, and these are all matters dependent 
on the factual circumstances of each particular case. 

(b) 	The interpretation of election expenses and their ambit is within the 
exclusive function of the Independent Commission Against Corruption 
and the Department of Justice, and our view must be deferred to theirs. 

Supplementary Information 
The requirements for the advertisers to incur election expenses with the 
authorisation of the candidate are laid down in section 23 of the Elections 
(Corrupt and Illegal Conduct) Ordinance (Cap. 554). Paragraphs 8.56, 16.9 
and 16.33 of the Guidelines are also relevant. 


